Kurutma fırını legal anlamda bir zorunluluk teşkil etmemektedir ve kullanıcının tercihi dahilinde uygulanmaktadır. Fakat, EPAL Euro Palet standartları gereği yalnızca EPAL’in Euro paletlerinde uygulanması zorunlu kılınmıştır.
Kurutma fırınının palete sağladığı fayda ahşabın nem içeriğini azaltmaktır. Paletler, büyük ısıtma odaları (fırınları) içerisinde istiflenir ve sonrasında nemi buharlaştırmak için yavaşça ısıtılır. Ahşabın kururken deforme olmasını önleyen bir program ile kür işlemi gerçekleştirilir. Amacı ise haşere yok etmek değil, nemi azaltmaktır. Paletlerin kurutulduğu standart, amaçlanan son kullanımlarına bağlı olarak değişmektedir. Fırın, operatör tarafından akredite edildiğinde müşteri gereksinimlerine göre uygun hale getirilir.
Kurutma süreci, ağaçların türleri ve içerdikleri su nedeniyle değişiklik göstermektedir. Nem içeriği aynı zamanda mevsimden mevsime değişmekte olduğundan ve ağacın diri odun ve öz odun gibi farklı kısımları arasında değişiklik gösterdiğinden dolayı zamansal farklılıklar yaratabilmektedir.
Paletin kurutulmasındaki nedenler;
- Küf ve mantar çürümesine karşı duyarlılığı arttırmak.
- Maksimum %22 nem içeriği gerektiren üretim özelliklerini karşılamak.
- Kullanıcılara teslim edilirken ve sonrasında eğilme veya bükülmeyi azaltmak.
- Mukavemeti üstün düzeye çıkarmak için ahşabın mekanik özellikleri %28 nem içeriğinin altında, kurudukça artmaya başladığından.
- Çivi bağlantılarının korozyonunu azaltmak.