ISIL İŞLEM VE KURUTMA

Isıl işlem ve kurutma işlemleri, alınan ISPM 15 sertifikası ile gerçekleştirilmektedir. Mühür veya damgalama işlemleri için uyguladığımız prosedürleri, devlet ile iş birliği içerisinde yürütmekteyiz ve oluşan tüm yasal süreçleri üstleniyoruz.

Isıl işlem sürecinden geçen tüm paletler, ahşabın içinde bulunan nem, küf ve farklı organizmalar gibi negatif etkenleri yok etmektedir ve global dolaşım açısından hem sağlam hem de sağlıklı bir ürün haline gelmektedir. Bunlara ek olarak ısıl işlem görmüş paletler; suya, küfe ve bakteri oluşumuna karşı dayanıklılık kazanır.

Isıl işlem fırınları doğası gereği, üretimimizde kullandığımız kızıl çam ağaçlarının reçinesini ortaya çıkarmaktadır. Açığa çıkan reçineler paleti daha sağlam ve kaliteli bir yapıya dönüştürür. Böylece ürünlerinizi sağlam bir şekilde taşıyabildiğiniz gibi 4-5 defaya kadar geri dönüştürülebilir bir kaliteye sahip olunur.

Kurutma fırını legal anlamda bir zorunluluk teşkil etmemektedir ve kullanıcının tercihi dahilinde uygulanmaktadır. Fakat, EPAL Euro Palet standartları gereği yalnızca EPAL’in Euro paletlerinde uygulanması zorunlu kılınmıştır.

Kurutma fırınının palete sağladığı fayda ahşabın nem içeriğini azaltmaktır. Paletler, büyük ısıtma odaları (fırınları) içerisinde istiflenir ve sonrasında nemi buharlaştırmak için yavaşça ısıtılır. Ahşabın kururken deforme olmasını önleyen bir program ile kür işlemi gerçekleştirilir. Amacı ise haşere yok etmek değil, nemi azaltmaktır. Paletlerin kurutulduğu standart, amaçlanan son kullanımlarına bağlı olarak değişmektedir. Fırın, operatör tarafından akredite edildiğinde müşteri gereksinimlerine göre uygun hale getirilir.

Kurutma süreci, ağaçların türleri ve içerdikleri su nedeniyle değişiklik göstermektedir. Nem içeriği aynı zamanda mevsimden mevsime değişmekte olduğundan ve ağacın diri odun ve öz odun gibi farklı kısımları arasında değişiklik gösterdiğinden dolayı zamansal farklılıklar yaratabilmektedir.

Paletin kurutulmasındaki nedenler;

- Küf ve mantar çürümesine karşı duyarlılığı arttırmak.

- Maksimum %22 nem içeriği gerektiren üretim özelliklerini karşılamak.

- Kullanıcılara teslim edilirken ve sonrasında eğilme veya bükülmeyi azaltmak.

- Mukavemeti üstün düzeye çıkarmak için ahşabın mekanik özellikleri %28 nem içeriğinin altında, kurudukça artmaya başladığından.

- Çivi bağlantılarının korozyonunu azaltmak.

Isıtma 120 ºC su ile yapılmaktadır.

Nemlendirme soğuk su (agsari basınç 4 kg/cm²) ile yapılmaktadır.

(Toplam sertlik 0 Fr. , pH değeri 7,5-9,5 arası , iletkenlik maksimum 6500 ms/cm.)

Fırına giriş neminin %40 ve son nemin %18 olması beklenir.

Isıl işlemli ürünler, odunu ihracatta kullanan tüm şirketler için zorunluluk haline gelmiştir. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafınca uyarlanan yasal yönetmelik kapsamındaki kararlar şu şekildedir;

11/6/2010 tarihli ve 5996 sayılı Resmi Gazete yayımlanarak yürürlüğe giren “Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu’nun 3 üncü maddesinin birinci fıkrasının (47) bendi; “Onay: Bu Kanun kapsamında onayı zorunlu olan faaliyetler ve ürünler için Bakanlıkça verilen izin veya ruhsatı,” ve 15 içi madde dokuzuncu fıkrası; “Ambalaj malzemesi olarak kullanılacak ahşap ambalaj malzemelerinden onay alınması gerekenler Bakanlıkça belirlenir. Belirlenen ahşap ambalaj malzemelerini üretecekler Bakanlıktan onay almak zorundadır. Hükümlerini içermektedir.

Ülkemizde ISPM 15 uygulamaları; 5996 Sayılı Kanun dayanak gösterilerek, zararlı organizmaların, ihracatta kullanılan ahşap ambalaj malzemeleri ile taşınması ve yayılmasını engellemek için, gerekli esasları belirlemek amacıyla hazırlanan, 25 Mayıs 2019 tarihli ve 30784 sayılı Resmi Gazete yayımlanarak 01.01.2020 tarihinde yürürlüğe giren “Ahşap Ambalaj Malzemelerinin Isıl İşleme Tabi Tutulması ve İşaretlenmesine Dair Yönetmelik” kapsamında yürütülmektedir.